Uitstellen

Sommige mensen zijn de hele dag bezig met niks omdat zij alles uitstellen. Zij maken overal stapeltjes met werk dat zij nog moeten doen. Zo zijn zij druk in hun hoofd en gebeurt er weinig.

Als je ergens aan denkt, kun je jezelf afvragen of je het meteen kunt doen. Doe kleine dingen meteen, zoals iemand bellen of mailen of iets pakken. Maak geen lijstje van dingen die je moet doen als je ze meteen kunt doen.

Sorteer de post meteen. Bankafschriften in een mapje, net als andere dingen die bewaard moeten worden. Gooi wat wegkan onmiddelijk weg. Bewaar geen krantenartikelen die je nog moet lezen als je weet dat je dit toch niet doet.

Los nieuwe problemen meteen op. Wacht niet tot de oude achterstanden weggewerkt zijn. Lagen je bankafschriften in een la, stop dan de nieuwe in een mapje en wacht niet totdat je de oude gesorteerd hebt. Dit geldt voor alle achterstanden, betaal de nieuwe rekeningen meteen, wacht niet totdat je de oude hebt betaald. Maak het probleem niet groter.

Maak geen lange lijsten van dingen die je moet doen. Zet alleen dingen op de lijst waarvan je absoluut zeker weet dat je dit vandaag zult doen. Doe dan ook wat op dit korte lijstje staat en wees er tevreden mee.

Motiveer jezelf positief, bedenk hoe plezierig het zal zijn als de taak af is en mopper niet teveel op jezelf.

Verdeel een grote klus in kleinere klussen. Vraag bij grotere klussen hulp of huur desnoods er iemand voor in. Wees tevreden als je een klein beetje van de grote klus gedaan hebt.

Maak van dingen als de afwas een routinehandeling: was meteen af na het avondeten.

Gebruik voor uw sleutels een vaste plek, ook voor andere zaken.

Maak handelingen af voordat u aan iets anders begint.

Maak een begin. Ziet de keuken er niet uit, begin dan de wasbak glimmend schoon te poetsen. Kun je zelf geen begin maken, vraag dan iemand anders om een begin te maken. Zo koopt mijn vrouw de verf en zet zij alles klaar en ik schilder het huis. Overleg over een verdeling van taken.